Как Веолия и други корпорации, заедно с фондовете за рисков капитал могат да работят заедно, за да ускорят зелените иновации?

Как Веолия и други корпорации, заедно с фондовете за рисков капитал могат да работят заедно, за да ускорят зелените иновации?


24.01.2023

Въздействието на зелените технологии върху околната среда се постига най-добре, ако се прилагат в голям мащаб. Пилотните проекти и работата с корпоративни иноватори понякога са от съществено значение за стартъпите в областта на устойчивото развитие, за да тестват своите решения и да достигнат до възможно най-много клиенти.

От друга страна, ESG (екологично, социално и корпоративно управление) привлича фокуса на много рискови фондове и „ангелски инвеститори“. Могат ли корпоративните иновации и рисковият капитал да вървят ръка за ръка в усилията си да ускорят устойчивите иновации в Югоизточна Европа?

За да покажат каква е стойността на инкубирането на чисти, зелени и свързани с устойчивото развитие технологии в корпоративен контекст, Софийска вода, част от Веолия, и The Recursive организират хибридното събитие "Corporate Venturing in SEE for Sustainable Startups" на 26 януари 2023 г. в Пиротска 5 ивент център.

Заедно с лидери в областта на корпоративните иновации, инвеститори в рисков капитал и основатели на компании в областта на чистите технологии, Софийска вода, част от Веолия, ще покаже последни тенденции и добри практики.

Участниците ще разкажат как корпорациите могат да подкрепят развитието на местните стратъпи в областта на устойчивото развитие, като ги свържат със съответните заинтересовани страни в областта на рисковия капитал в Югоизточна Европа и извън нея.

"Corporate Venturing in SEE for Sustainable Startups" ще се проведе на живо и онлайн. Програмата включва интересни панелни дискусии, представяне на стартъпи, и време за нетуъркинг.

"Подкрепата на зелените стартъпи трябва да бъде съвместно усилие между корпоративната среда, където да бъдат тествани тези идеи, фондовете за рисков капитал, които да инвестират в компаниите с потенциал и държавата, осигуряваща необходимата правна рамка, за да се случи това“ , споделя Любомир Филипов, директор "Стратегически партньорства и регулиране" в Софийска вода.

Корпоративните иновационни инициативи на Веолия

Още през 2020 г. Веолия и българският акселератор и фонд за начално финансиране Innovation Starter стартираха партньорство с цел да подкрепи местни стартиращи компании в областта на устойчивото развитие.

Какво да очаквате по време на събитието?

"Corporate Venturing in SEE for Sustainable Startups" ще включва два панела на тема "Как корпорациите работят със стартъпи" и "Възможности за финансиране на стартъпи". Дискусията ще бъде модерирана от Ирина Обущарова, основател и главен изпълнителен директор на The Recursive, и ще включва мнения на корпоративни лидери в областта на иновациите и стартъп инвеститори, сред които Франсоа Деберг, директор на Веолия за България, представител на Аурубис, Маню Моравенов, директор на Българска фондова борса, Виктор Манев, съосновател и управляващ партньор на Impetus Capital, и други.

Освен панелните дискусии, събитието ще включва и две стартъп презентации на екипи с проекти в областта на устойчивото развитие, които са работили съвместно с корпоративни иноватори. Някои от тях са Vodoraslo, Sensato и Gridmetrics. След дискусията участниците ще могат да се насладят на време за нетуъркинг.

Заинтересованите корпоративни иноватори, основатели на стартъпи, ентусиасти в областта на устойчивото развитие, инвеститори и представители на регионалната иновационна екосистема могат да се регистрират за онлайн или присъствено участие тук.

Още новини
Иновативни идеи за устойчиво бъдеще събраха лектори от Централна и Източна Европа в София

Иновативни идеи за устойчиво бъдеще събраха лектори от Централна и Източна Европа в София

Възможностите за подкрепа на  пилотни проекти за устойчиво развитие представиха...

Подкаст "На х 2 вОди": Водата в София под отчет

На всички въпроси отговаря Любомир Филипов - директор „Стратегически партньорства и регулиране“

92 на сто от потребителите са доволни от ВиК услугите в София през 2022 г.

92 на сто от потребителите са доволни от ВиК услугите в София през 2022 г.

Маркетингово проучване на агенция Алфа Рисърч показва значително нарастване на доверието към качеството на питейната вода и използването на дигиталните услуги на “Софийска вода”, част от Веолия

ВиК специалисти от София, Солун, Париж, Брюксел, Триест и Лимасол проиграват кризисни ситуации на замърсяване на водата по проект Aqua3S