Alt text
„Софийска вода“ дари 62 стари акумулатора за нов дефибрилатор
Компанията се включи в каузата на Фондация "Първите три минути"

27.10.2021

62 моторни акумулатора от служебните автомобили по-малко за един животоспасяващ дефибрилатор в София повече. Това е част от равносметката от кампанията „Сливи за смет или стар акумулатор за нов дефибрилатор“  на Фондация „Първите 3 минути“, в която „Софийска вода“, част от Веолия, се включи. Така компания дари 733 лв., колкото е стойността на рециклираните акумулатори.

За закупуване на дефибрилатори „Първите три минути“ събират изхабени моторни акумулатори, които предават на фирма за рециклиране. Те от своя страна „осребряват“ акумулаторите, а средствата се заделят за закупуването на дефибрилатор.

По информация на Фондацията, при сърдечен арест единственият начин за възстановяване на ритъма е дефибрилация в първите 3 минути. С 10% процента намалява шансът за спасение с всяка минута закъснение, а 80 % от сърдечните арести настъпват извън болничните заведения. Затова в милионен град като София има необходимост от публични дефибрилатори, с които може да бъде спасен човешки живот, докато на място дойдат лекарските екипи.

 „Софийска вода“ като част от световната група Веолия, е социално отговорна компания, чиято дейност в същността си е да бъде от полза за хората, техният бит и техния живот. От друга страна осъществяването на екологичната трансформация е целта на Веолия по всички точки на света. Акумулаторите са пример за вреден отпадък, който обаче може да бъде рециклиран и върнат в живота отново – пример за кръгова икономика, която компанията осъществява, но и силно насърчава.

Каузата на Фондация „Първите три минути“ напълно олицетворява ценностите на компанията, част от групата Веолия. Чрез размяната на акумулатори за дефибрилатори се спестяват тонове вредни отпадъци, а се печелят най-ценните 3 минути.

За закупуване на втория обществен дефибрилатор остава да бъдат събрани още 186 броя акумулатори или 3351кг.  според актуалната цена на изкупуване и средно тегло на 1 автомобилен акумулатор от 18 кг.

Нека всеки, който желае да се включи в кампанията, да се свърже с Фондацията на имейл: first3min@firstaidbg.com. Всеки предоставил ли акумулатор за каузата ще получи от лично сертификат за дарението.  

Още новини
Ремонт на спирателен кран и изпускател налага спиране на водата по южната дъга на столицата

Ремонт на спирателен кран и изпускател налага спиране на водата по южната дъга на столицата

На 9 декември (четвъртък) 2021 г. ще се извърши важен ремонт на довеждащия...

90% от потребителите на „Софийска вода“ са доволни от услугите на дружеството

90% от потребителите на „Софийска вода“ са доволни от услугите на дружеството

През 2021 г. съществено мнозинство от жителите заявяват, че не са имали проблеми с водата, сочи социологическо изследване

„Софийска вода“ пусна в експлоатация нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води

„Софийска вода“ пусна в експлоатация нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води

Станцията край Кубратово е второто по енергийна ефективност сред над 2500-те подобни, оперирани от лидера на екологичните услуги Веолия